iOS vs Android

Από: admin
11 Οκτωβρίου, 2022

iOS vs Android

Η Apple είναι πολύ καλύτερη εταιρεία από την Google, το Android είναι καλύτερο από το iOS, το iPhone έχει την καλύτερη οθόνη από όλα τα κινητά που κυκλοφορούν στην αγορά, το Android είναι πολύ πιο γρήγορο, το iPhone έχει το iMessage, αλλά σαν το Google maps δεν υπάρχει, το iPhone έχει το καλύτερο Face ID, με το Android βγάζω τις καλύτερες φωτογραφίες, το iPhone αντέχει περισσότερο, το Android μπορεί να φορτίσει με οποιοδήποτε φορτιστή.

Stop it!!! Δεν θα το κρύψω είμαι μεγάλος fan της Apple. Μου αρέσει το μήλο που δάγκωσε ο Αδάμ φωτισμένο (ή και όχι) στο πίσω μέρος των ηλεκτρονικών συσκευών που αρμονικά εδώ και πολλά χρόνια συνεργάζονται έτσι ώστε να διευκολύνουν το έργο μου. Σαφώς δεν είναι μόνο το μήλο. Επηρεάζομαι μάλλον από τους υπολογιστές τους και το λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιούν (Mac vs PC), θέμα που σε άλλο άρθρο είναι πολύ πιθανό να αναλύσω. Εδώ όμως θα μιλήσουμε για έξυπνα κινητά και το λειτουργικό που χρησιμοποιούν.

Ενώ κατασκευάζω εφαρμογές για Android, αρνούμαι να το χρησιμοποιήσω. Αυτό, δε σημαίνει ότι το iOS είναι καλύτερο από το Android. Στην περίπτωση μου, νομίζω ότι απλά έχω συνηθίσει να λειτουργώ με έναν τρόπο που δεν θέλω να αλλάξει και παράλληλα – γιατί να το κρύψω – είμαι λίγο “κολλημένος”. Για παράδειγμα, κάποτε είχα προσπαθήσει να αντικαταστήσω ενα iPhone με ένα Samsung Galaxy το οποίο πούλησα σε ένα μήνα και πήρα iPhone.

Μια χαρά έκανε τη δουλειά του… σε μερικά πράγματα καλύτερα, σε άλλα χειρότερα. Η τελική βαθμολογία κρίθηκε στις λεπτομέρειες, οι οποίες τελικά δεν είχαν να κάνουν με τα χαρακτηριστικά των συσκευών και τις δυνατότητές του λειτουργικού τους, αλλά με κάποια θέματα πέρα από αυτά.

iOS vs Android λοιπόν ή μάλλον iPhone vs Android μιας και όπως όλοι ξέρουμε iOS βρίσκουμε εγκατεστημένο μόνο σε iPhone smartphones. Και θα μου πεις «πoιό Android;» «Το Android που βρίσκεται εγκατεστημένο σε 1 εκατομμύριο διαφορετικούς τύπους κινητών;» ΟΧΙ…

Είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να συγκρίνουμε ένα iPhone τελευταίας γενιάς με ένα κινητό που φέρει Android αλλά κοστίζει 60 €. Κατά την άποψη μου σύγκριση υφίσταται μόνο μεταξύ iPhone και συσκευής που φέρει Android έχοντας περίπου τα ίδια χαρακτηριστικά υλικού καθώς και τιμή αγοράς.

iOS vs Android – Ο πόλεμος των συσκευών

Φωτογραφική Μηχανή

Συνήθως η μάχη ξεκινάει πάντα με τη φωτογραφική μηχανή. “Έχει κάμερα 15000 megapixels”. “Σε νίκησα, εμένα 200000”.  Βασικά ένα κινητό δεν είναι φωτογραφική μηχανή,  μπορεί να πλησιάσει την ποιότητα  μιας απλής ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής αλλά δεν νομίζω να μπορέσω ποτέ να φτάσω στο σημείο να συγκρίνω την  προσπάθεια της DSLR μου με την αντίστοιχη  του iPhone ή του Android.  Δεν μπορείς να περιμένεις λεπτομέρεια και ποιότητα  στις καθημερινές selfies που έβγαλες με το iPhone ή το Android.  Οι φωτογραφίες που θα βγάλεις με το ένα ή με το άλλο, λίγο-πολύ θα είναι  ίδιες. Όροι όπως  image stabilization,  auto / manual focus,  aperture,  exposure, macro, iso, zoom  δεν πρέπει να σε απασχολούν κι αν σε απασχολούν τότε πάρε μια καλή φωτογραφική μηχανή.

Καλύτερο touchscreen / Οθόνη

Συγκρίνοντας συσκευές με όμοια χαρακτηριστικά κρίνουμε απλά τις λεπτομέρειες.  Για παράδειγμα: η Apple το είπε 3D touch και η Samsung σε λίγο απάντησε με το Clearforce. Για τις οθόνες τους είπαν Amoled, Retina, κλπ και πληθώρα  τεχνολογικών όρων. Το αποτέλεσμα…  σχεδόν ίδιο.

Καλύτερη μπαταρία

Βάση κάποιων τεχνικών λεπτομερειών και συγκριτικών το Android παρέχει καλύτερη διαχείριση ενέργειας  με ελάχιστες διαφορές. Βάση κάποιων άλλων τεχνικών λεπτομερειών και συγκριτικών το iOS παρέχει καλύτερη διαχείριση ενέργειας  με ελάχιστες διαφορές. Καθώς γράφω μου έρχεται στο μυαλό το Νokia 3310 (αν θυμάμαι καλά) όπου παίζοντας φιδάκι καθημερινά η μπαταρία έδινε αυτονομία 5-6 μέρες.

Που είναι αυτές οι εποχές; Το φιδάκι έγινε Τιτανοβόας…, Mails, push notifications, location services, multimedia και άλλα πολλά, απαιτούν μεγάλα αποθέματα ενέργειας. Για την ακρίβεια, το κινητό σας με πολύ μέτρια χρήση δεν θα αντέξει παραπάνω από 2 μέρες.

Με δεδομένο ότι ρεύμα υπάρχει παντού, και αν δεν, τότε υπάρχουν τα power banks, οι φορτιστές αυτοκινήτου κ.α., η μπαταρία σήμερα δεν είναι κριτήριο αγοράς ενός κινητού.

Συνδεσιμότητα

Και τα δύο λειτουργικά χρησιμοποιούνται από συσκευές που έχουν κατασκευαστεί έτσι ώστε να συνδέονται με παρελκόμενα όπως handsfree, bluetooth συσκευές,  και αξεσουάρ  όπως ρολόγια,  μετρητές παλμών,  γυαλιά  και άλλα.

Ο πόλεμος των λειτουργικών

Λογισμικό open source

Άλλοι χρησιμοποιούν το παραπάνω  σαν πλεονέκτημα και άλλοι σαν μειονέκτημα. Συγχωρέστε με αλλά δεν μπορώ να καταλάβω ποια ακριβώς είναι τα μειονεκτήματα και ποια τα πλεονεκτήματα στον τελικό χρήστη.  Δε νομίζω ότι υφίσταται κάποια  σύγκριση όταν μιλάμε για τελικούς χρήστες που λαμβάνουν e-mail, τηλέφωνα, παίρνουν φωτογραφίες ακούν μουσική και παίζουν παιχνίδια.  Άλλη η φιλοσοφία της Apple άλλη η φιλοσοφία της Google.  H Apple δεν θα αφήσει την Samsung, την LG, την Lenovo να επέμβουν στο λογισμικό της ενώ ή Google θα τους αφήσει (γι’ αυτό ανοίγεις το νέο σου Android και βλέπεις Cosmote samsung LG logos κτλ). Τον τελικό χρήστη τι τον νοιάζει  αν όλοι μπορούν να συνεισφέρουν στο λειτουργικό ή αν το λειτουργικό είναι κλειστό έτσι ώστε συγκεκριμένα μόνο μια ομάδα επιλεγμένων επιστημόνων να μπορεί να το σχεδιάζει. Στο τέλος το αποτέλεσμα είναι ίδιο.  Και ακόμα πιο σημαντικό open source ή όχι, κοστίζει, θα το πληρώσετε έτσι κι αλλιώς !!!

Το καλύτερο περιβάλλον εργασίας

Και τα δυο λειτουργικά παρέχουν εύχρηστο και όμορφο περιβάλλον εργασίας.. Φιλοξενούν δε, λειτουργίες το κάθε ένα με το δικό του τρόπο έτσι ώστε να κάνουν τη χρήση τους  πιο εύκολη…  Ό,τι παρέχεται σαν δυνατότητα στο iOS παρέχεται με τον ίδιο ή παρόμοιο τρόπο στο Αndroid.

Εφαρμογές

iOS vs Android =  X. Δυο εκατομμύρια πάρα κάτι για το ένα δυο εκατομμύρια πάρα κάτι λιγότερο για το άλλο… Το σίγουρο είναι ότι οι εφαρμογές καθημερινής χρήσης υπάρχουν τόσο στο AppStore όσο και στο Google play.. Μιλάμε για σχεδόν δυο εκατομμύρια πάρα κάτι. Τι να πω; Ισοπαλία και πάλι

Τιμή

Στη μάχη πάντα ρωτάει ο κάτοχος Android τον κάτοχο  iPhone… «γιατί το iPhone είναι πάντα πιο ακριβό;»

Και συνεχίζουν… «Στην Apple πληρώνεις το μήλο» και εν μέρει συμφωνώ.

Και συνεχίζουν…«Πληρώνεις μια φιλοσοφία λειτουργίας γύρω απ’ αυτό» και εν μέρει πάλι συμφωνώ.

Υπάρχουν πολλές απαντήσεις σε αυτή την ερώτηση και όλες έχουν να κάνουν με στρατηγικές πωλήσεων των εταιρειών. Τολμώ να πω ότι σήμερα η λέξη κινητό για μερικούς είναι εφάμιλλη της λέξης κόσμημα.

Εγώ και πάλι θα σκεφτώ απλά. Μπαίνω  σε ένα κοσμηματοπωλείο,  είμαι μεταξύ δύο κοσμημάτων το ένα κάνει 1700 € και το άλλο 1800 € ποιο θα αγοράσω? Αυτό που μου αρέσει. Τόσο απλά!!!

Κλήσεις και μηνύματα

Η Google Meet, ή Apple  FaceTime. Το ίδιο αξιόλογες υπηρεσίες.  Και τα δύο κινητά μπορούν να πάρουν τηλέφωνο και τα δύο κινητά μπορούν να στείλουν μηνύματα σχεδόν με τον ίδιο σχεδόν τρόπο.

Emails

Το ίδιο ισχύει και για τη διαχείριση των e-mail σας.  Και τα δύο λειτουργικά χρησιμοποιούν προκαθορισμένους e-mail clients  εύκολους στη χρήση παρέχοντάς σας πληθώρα δυνατοτήτων καθώς και παρέχουν τη δυνατότητα να κατεβάσετε  πληθώρα άλλων σχετικών εφαρμογών  διαχείρισης των e-mail σας.

Ασφάλεια

Ναι το iPhone έχει το faceID και είναι πολύ ασφαλές. Μην ξεχνάτε όμως.  Bγάζει σήμερα η Apple FaceID, αύριο η Samsung θα βγάλει κάτι αντίστοιχο. Επίσης αυτό με τους ιούς  στο Android είναι ένα θέμα. Συμφωνώ απόλυτα ότι η Apple  έχει κάνει πολλά για να προστατεύει τους καταναλωτές της σε θέματα ασφαλείας, αλλά στο μεγαλύτερο ποσοστό  των χρηστών Android οι οποίοι κατεβάζουν εφαρμογές απ’ το Google play store και όχι από άγνωστες πηγές, δεν θα δημιουργηθεί ποτέ τέτοιου είδους πρόβλημα.

Media files

Δε νομίζω να περνάτε ακόμη MP3 ή (πως τα λέγανε???) 3gp στο κινητό σας? Υπάρχει το Apple Music, υπάρχει το Spotify, υπάρχει το Google Play Music το Youtube και πάρα πολλά άλλα και όλα λειτουργούν άψογα και στις δύο συσκευές. Δυστυχώς ή ευτυχώς έτσι ακούμε πλέον μουσική “στα γρήγορα”. Διαφορετικά ακούμε βινύλια.

Χάρτης

Όλοι συγκρίνουν το Google maps με το Apple maps. Είναι αλήθεια ότι το Google maps έχει σχεδόν τα πάντα.  Προσωπική άποψη, είναι καλύτερο απ’ το Apple maps (στην Ελλάδα).  Τι με νοιάζει όμως? Αφού υπάρχει εφαρμογή Google maps και στο iOS.

Όπως περνάει ο καιρός, παρατηρώ πώς και τα δύο αυτά λειτουργικά  είναι σα να έχουν κατασκευαστεί με σκοπό το ένα να στηρίζει το άλλο αφήνοντας τους τελικούς χρήστες να διαφωνούν υποστηρίζοντας πότε το ένα πότε το άλλο. Όταν βρίσκομαι σε τέτοιου είδους συζητήσεις λοιπόν νιώθω  σαν ένας διαιτητής σ’ έναν αγώνα στον οποίο το αποτέλεσμα πάντα καταλήγει σε ισοπαλία. Αυτό συμβαίνει γιατί ουσιαστικά δεν υπάρχουν  αντίπαλοι.  Και οι δύο δανείζονται χαρακτηριστικά με σκοπό να εξελίσσονται και να φέρνουν στη ζωή μας νέες τεχνολογίες και εφαρμογές.

Ψηφιακά πορτοφόλια προγράμματα υγείας, ηλεκτρονικά εισιτήρια, virtual reality, και άλλα πολλά!!! Δεν χρειάζεται να ψάξεις πολύ για να καταλάβεις ότι πλέον οι διαφορές τους είναι ελάχιστες και σχεδόν ασήμαντες του τύπου τετράγωνο κουμπί / στρογγυλό κουμπί, το ένα πάνω το άλλο κάτω.

Κατά τα άλλα το iOS και  και το Android είναι απλά λειτουργικά για συσκευές τηλεφώνου.

Η επιλογή είναι δική σας  και αφορά τις ανάγκες σας. Stop this fight!!!