iOS vs Android

iOS vs Android

Please stop fighting

Η Apple είναι πολύ καλύτερη εταιρεία από την Google,  το Android είναι καλύτερο από το iOS,  το iPhone έχει την καλύτερη οθόνη από όλα τα κινητά  που κυκλοφορούν στην αγορά,  το Android είναι πολύ πιο γρήγορο,  το iPhone έχει το iMessage,  αλλά σαν το Google maps δεν υπάρχει,  το iPhone έχει  touch ID,  με το Android βγάζω τις καλύτερες φωτογραφίες,  το iPhone αντέχει περισσότερο,  το Android μπορεί να φορτίσει με οποιοδήποτε USB φορτιστή.

Δεν θα το κρύψω είμαι μεγάλος fan της Apple.  Μου αρέσει το μήλο που δάγκωσε ο Αδάμ  φωτισμένο ή όχι στο πίσω μέρος των ηλεκτρονικών συσκευών που αρμονικά εδώ και πολλά χρόνια συνεργάζονται έτσι ώστε να διευκολύνουν το έργο μου.  Σαφώς δεν είναι μόνο το μήλο. Επηρεάζομαι μάλλον από τους υπολογιστές τους και το λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιούν (Mac vs PC), θέμα που σε άλλο άρθρο είναι πολύ πιθανό να αναλύσω. Εδώ όμως θα μιλήσουμε για έξυπνα κινητά  και το λειτουργικό που χρησιμοποιούν.

Ενώ κατασκευάζω εφαρμογές για Android, αρνούμαι να το χρησιμοποιήσω.  Αυτό, δε σημαίνει ότι το iOS είναι καλύτερο από το Android. Στην περίπτωση μου νομίζω ότι απλά έχω συνηθίσει να λειτουργώ με έναν τρόπο  που δεν θέλω να αλλάξει και παράλληλα – γιατί να το κρύψω  – είμαι λίγο “κολλημένος”. Για παράδειγμα, κάποτε είχα προσπαθήσει  να αντικαταστήσω ενα iPhone με ένα Samsung Galaxy  το οποίο πούλησα σε ένα μήνα και πήρα iPhone. Μια χαρά έκανε τη δουλειά του… σε μερικά πράγματα καλύτερα, σε άλλα χειρότερα. H τελική βαθμολογία κρίθηκε στις λεπτομέρειες, οι οποίες τελικα δεν είχαν να κάνουν με τα χαρακτηριστικά των συσκευών και τις δυνατότητές του λειτουργικού τους, αλλά με κάποια θέματα πέρα από αυτά.

iOS vs Android λοιπόν ή μάλλον iPhone vs Android μιας και όπως όλοι ξέρουμε iOS βρίσκουμε εγκατεστημένο μόνο σε iPhone smartphone.  Και θα μου πεις «πoιό Android;»  «Το Android που βρίσκεται εγκατεστημένο σε 1 εκατομμύριο διαφορετικούς τύπους κινητών;» ΟΧΙ…  Είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να συγκρίνουμε ένα iPhone τελευταίας γενιάς με  ένα κινητό που φέρει Android αλλά κοστίζει 60 €. Κατά την άποψη μου σύγκριση υφίστασται μόνο μεταξύ iPhone και συσκευής που φέρει Android έχοντας περίπου τα ίδια χαρακτηριστικά υλικού καθώς και τιμή αγοράς.

Ο πόλεμος των συσκευών

Φωτογραφική Μηχανή

Συνήθως η μάχη ξεκινάει πάντα με τη φωτογραφική μηχανή. «Έχει κάμερα 12 megapixels». «Σε νίκησα 15».  Βασικά ένα κινητό δεν είναι φωτογραφική μηχανή,  μπορεί να πλησιάσει την ποιότητα  μιας απλής ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής αλλά δεν νομίζω να μπορέσω ποτέ να φτάσω στο σημείο να συγκρίνω την  προσπάθεια της DSLR μου με την αντίστοιχη  του iPhone ή του Android.  Δεν μπορείς να περιμένεις λεπτομέρεια και ποιότητα  στις καθημερινές selfies  που έβγαλες με το iPhone ή το Android.  Οι φωτογραφίες που θα βγάλεις με το ένα ή με το άλλο, λίγο-πολύ θα είναι  ίδιες. Όροι όπως  image stabilization,  auto / manual focus,  aperture,  exposure, macro, iso, zoom  δεν πρέπει να σε απασχολούν κι αν σε απασχολούν τότε πάρε μια καλή φωτογραφική μηχανή.

Καλύτερο touchscreen / Οθόνη

Συγκρίνοντας συσκευές με όμοια χαρακτηριστικά κρίνουμε απλά τις λεπτομέρειες.  Για παράδειγμα η Apple βαφτίζει το 3D touch και η Samsung σε λίγο απαντά με το Clearforce. Για τις οθόνες τους βγάζουν Amoled, Retina, IPS και πληθώρα νέων τεχνολογικών όρων. Πως γίνεται αυτό; Τόσο απλά… Προσθέτει κάποια λεπτομέρεια η μία εταιρεία…,  το υιοθετεί η άλλη αλλάζοντας το όνομα του και αντίστοιχα. Το αποτέλεσμα…  σχεδόν ίδιο.

Καλύτερη μπαταρία

Βάση τεχνικών λεπτομερειών και συγκρίσεων το Android παρέχει καλύτερη διαχείριση ενέργειας  με ελάχιστες διαφορές. Καθώς γράφω μου έρχεται στο μυαλό το Νokia 3310 (αν θυμάμαι καλά) όπου παίζοντας φιδάκι καθημερινά η μπαταρία έδινε αυτονομία 5-6 μέρες.

Που είναι αυτές οι εποχές; Το φιδάκι έγινε Τιτανοβόας…, Mails, push notifications, gps, multimedia και άλλα πολλά απαιτούν μεγάλα αποθέματα ενέργειας. Για την ακρίβεια, το κινητό σας με πολύ μέτρια χρήση δεν θα αντέξει παραπάνω από 2 μέρες.

Με δεδομένο ότι ρεύμα υπάρχει παντού, και αν δεν, τότε υπάρχουν τα power banks, οι φορτιστές αυτοκινήτου κ.α., η μπαταρία σήμερα δεν είναι κριτήριο αγοράς ενός κινητού.

Συνδεσιμότητα

Και τα δύο λειτουργικά χρησιμοποιούνται από συσκευές που έχουν κατασκευαστεί έτσι ώστε να συνδέονται με παρελκόμενα όπως handsfree, bluetooth συσκευές,  και αξεσουάρ  όπως ρολόγια,  μετρητές παλμών,  γυαλιά  και άλλα.  Πολλοί  έχουν πρόβλημα με το iPhone  και τη μοναδικότητα του lightning connector και θα προτιμούσαν usb (  προσωπικά θεωρώ ότι με τόσα iPhone στην αγορά  lightning cable  βρίσκεις παντού και παράλληλα μου θυμίζει ενα δίσκο με τίτλο ride the lightning )  και άλλοι  έχουν πρόβλημα με το android και το micro – USB του οποίου η υποδοχή κατασκευαστικά αντιμετωπίζει προβλήματα με το πέρας του χρόνου (προσωπικά θεωρώ ότι προβλήματα σε υποδοχές micro USB  μπορούν να προκληθούν  από κακή χρήση και μόνο).

Ο πόλεμος των λειτουργικών

Λογισμικό open source

Άλλοι χρησιμοποιούν το παραπάνω  σαν πλεονέκτημα και άλλοι σαν μειονέκτημα. Συγχωρέστε με αλλά δεν μπορώ να καταλάβω ποια ακριβώς είναι τα μειονεκτήματα και ποια τα πλεονεκτήματα στον τελικό χρήστη.  Δε νομίζω ότι υφίσταται κάποια  σύγκριση όταν μιλάμε για τελικούς χρήστες που λαμβάνουν e-mail, τηλέφωνα, παίρνουν φωτογραφίες ακούν μουσική και παίζουν παιχνίδια.  Άλλη η φιλοσοφία της Apple άλλη η φιλοσοφία της Google.  H Apple δεν θα αφήσει την Samsung, την LG, την Lenovo και την παρέα τους να επέμβουν στο λογισμικό της ενώ ή Google θα τους αφήσει (γι’ αυτό ανοίγεις το νέο σου Android και βλέπεις Cosmote samsung LG logos κτλ). Τον τελικό χρήστη τι τον νοιάζει  αν όλοι μπορούν να συνεισφέρουν στο λειτουργικό ή αν το λειτουργικό είναι κλειστό έτσι ώστε συγκεκριμένα μόνο μια ομάδα επιλεγμένων επιστημόνων να μπορεί να το σχεδιάζει. Στο τέλος το αποτέλεσμα είναι ίδιο.  Και ακόμα πιο σημαντικό open source ή όχι, κοστίζει, θα το πληρώσετε έτσι κι αλλιώς !!!

Το καλύτερο περιβάλλον εργασίας

Και τα δυο λειτουργικά παρέχουν εύχρηστο και όμορφο περιβάλλον εργασίας.. Φιλοξενούν δε, λειτουργίες το κάθε ένα με το δικό του τρόπο έτσι ώστε να κάνουν τη χρήση τους  πιο εύκολη…  Ό,τι παρέχεται σαν δυνατότητα στο iOS παρέχεται με τον ίδιο ή παρόμοιο τρόπο στο Αndroid.

Εφαρμογές

Δυο εκατομμύρια πάρα κάτι για το ένα δυο εκατομμύρια πάρα κάτι λιγότερο για το άλλο… Το σίγουρο είναι ότι οι εφαρμογές καθημερινής χρήσης υπάρχουν τόσο στο AppStore όσο και στο Google play.. Μιλάμε για σχεδόν δυο εκατομμύρια πάρα κάτι. Τι να πω; Ισοπαλία και πάλι

Τιμή

Στη μάχη πάντα ρωτάει ο κάτοχος Android τον κάτοχο  iPhone… «γιατί το iPhone είναι πάντα πιο ακριβό;»

Και συνεχίζουν… «Στην Apple πληρώνεις το μήλο» και εν μέρει συμφωνώ.

Και συνεχίζουν…«Πληρώνεις μια φιλοσοφία λειτουργίας γύρω απ’ αυτό» και εν μέρει πάλι συμφωνώ.

Υπάρχουν πολλές απαντήσεις σε αυτή την ερώτηση και όλες έχουν να κάνουν με στρατηγικές πωλήσεων των εταιρειών. Τολμώ να πω ότι σήμερα η λέξη κινητό για μερικούς είναι εφάμιλλη  της λέξης κόσμημα.

Εγώ και πάλι θα σκεφτώ απλά. Μπαίνω  σε ένα κοσμηματοπωλείο,  είμαι μεταξύ δύο κοσμημάτων το ένα κάνει 1700 € και το άλλο 1800 € ποιο θα αγοράσω? Αυτό που μου αρέσει. Τόσο απλά!!!

Κλήσεις και μηνύματα

Η Google Hangouts, η Apple  iΜessage, Facetime generic for diovan. Το ίδιο αξιόλογες υπηρεσίες.  Και τα δύο κινητά μπορούν να πάρουν τηλέφωνο και τα δύο κινητά μπορούν να στείλουν SMS  με τον ίδιο σχεδόν τρόπο.

Emails

Το ίδιο ισχύει και για τη διαχείριση των e-mail σας.  Και τα δύο λειτουργικά χρησιμοποιούν προκαθορισμένους e-mail clients  εύκολους στη χρήση παρέχοντάς σας πληθώρα δυνατοτήτων καθώς και παρέχουν τη δυνατότητα να κατεβάσετε  πληθώρα άλλων σχετικών εφαρμογών  διαχείρισης των e-mail σας.

Ασφάλεια

Ναι το iPhone έχει το touch ID και είναι πολύ ασφαλές. Μην ξεχνάτε όμως.  Βγάζει σήμερα η Apple touch ID  αύριο η Samsung θα βγάλει κάτι αντίστοιχο. Επίσης αυτό με τους ιούς  στο Android είναι ένα θέμα. Συμφωνώ απόλυτα ότι η Apple  έχει κάνει πολλά για να προστατεύει τους καταναλωτές της σε θέματα ασφαλείας, αλλά στο μεγαλύτερο ποσοστό  των χρηστών Android οι οποίοι κατεβάζουν εφαρμογές απ’ το Google play store και όχι από άγνωστες πηγές, δεν θα δημιουργηθεί ποτέ τέτοιου είδους πρόβλημα.

Media files

Φίλοι και γνωστοί κάτοχοι iPhone δυσκολεύονται να περάσουν ένα απλό κομμάτι mp3 από τη συλλογή τους μέσω iTunes… «Έχω καταλήξει να μάθω απ’ έξω τον νέο δίσκο των U2 o οποίος δεν σβήνει. Αμάν πια, να ενημερώσω το iΤunes library, να φορτώσω τις βιβλιοθήκες και μετά να συγχρονίσω το κινητό…» Συμφωνώ υπάρχει μεγαλύτερη ευκολία  με το Android αλλά γίνεται και με το iOS αν το προσπαθήσεις.

Χάρτης

Όλοι συγκρίνουν το Google maps με το Apple maps. Θα μιλήσω για την Ελλάδα διότι την τελευταία φορά που χρειάστηκα GPS  στο εξωτερικό δεν υπήρχε iOS και Android. Είναι αλήθεια ότι το Google maps έχει σχεδόν τα πάντα.  Προσωπική άποψη, είναι καλύτερο απ’ το Apple maps στην Ελλάδα.  Τι με νοιάζει όμως? Αφού υπάρχει εφαρμογή Google maps και στο iOS.

Όπως περνάει ο καιρός, παρατηρώ πώς και τα δύο αυτά λειτουργικά  είναι σα να έχουν κατασκευαστεί με σκοπό το ένα να στηρίζει το άλλο αφήνοντας τους τελικούς χρήστες να διαφωνούν υποστηρίζοντας πότε το ένα πότε το άλλο. Νιώθω λοιπόν σαν ένας διαιτητής  σ’ έναν αγώνα στον οποίο το αποτέλεσμα πάντα καταλήγει σε ισοπαλία. Αυτό συμβαίνει γιατί ουσιαστικά δεν υπάρχουν  αντίπαλοι.  Και οι δύο δανείζονται χαρακτηριστικά με σκοπό να εξελίσσονται και να φέρνουν στη ζωή μας νέες τεχνολογίες και εφαρμογές.

Ψηφιακά πορτοφόλια προγράμματα υγείας, ηλεκτρονικά εισιτήρια, virtual reality, και άλλα πολλά!!! Δεν χρειάζεται να ψάξεις πολύ για να καταλάβεις ότι πλέον οι διαφορές τους είναι ελάχιστες και σχεδόν ασήμαντες του τύπου τετράγωνο κουμπί / στρογγυλό κουμπί, το ένα πάνω το άλλο κάτω.

Και εκεί που οι διαφορές των δύο εταιρειών φαίνονται σαν μικρές λεπτομέρειες, αν το ερευνήσεις, η Apple και η Google έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για το πώς να χειρίζονται το λογισμικό, το υλικό, το internet, το web και τα προσωπικά δεδομένα του τελικού χρήστη και ακολουθούν εκ ‘ διαμέτρου αντίθετα business models.

Έτσι λοιπόν η επιλογή πλέον δεν είναι μεταξύ χαρακτηριστικών αλλά περιλαμβάνει θέματα εμπιστοσύνης, οικολογίας και θέματα στρατηγικής που ορίζει το πώς θέλετε πλέον να είναι η ψηφιακή σας ζωή ανάμεσα στον υπολογιστή το κινητό και τον παγκόσμιο ιστό.

Κατά τα άλλα το iOS και  και το Android είναι απλά λειτουργικά για συσκευές τηλεφώνου.

Η επιλογή είναι δική σας  και αφορά τις ανάγκες σας. Stop this fight!!!

Συντάχθηκε απο τον Κώστα Ζερβάκη στις 16 Νοεμβρίου, 2019 στην κατηγορια Λειτουργικά