Ασφαλείς Συναλλαγές μέσω Internet

hlektronikes_synalages

Η ραγδαία ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου καθώς και των ηλεκτρονικών συναλλαγών στην Ελλάδα, είναι γεγονός. Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό Ελλήνων καθημερινά επιλέγει το Internet για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών, τις εξοφλήσεις λογαριασμών και λοιπών υποχρεώσεων, τις μεταφορές χρημάτων κ.α. Πόσο σίγουροι όμως είμαστε ότι κάθε μας συναλλαγή είναι ασφαλής?

Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές μπορούν να πραγματοποιηθούν με διάφορους τρόπους:

ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ / ΧΡΕΩΣΤΙΚΗ ΚΑΡΤΑ

Ο πιο διαδεδομένος τρόπος πληρωμών μέσω internet αυτή τη στιγμή δεν είναι άλλος από τη χρήση καρτών. Αν όχι όλα, τα περισσότερα ηλεκτρονικά καταστήματα σας δίνουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε την πιστωτική / χρεωστική σας κάρτα για να πραγματοποιήσετε αγορές. Τα μέτρα προστασίας και ασφάλειας των τραπεζών βρίσκονται πλέον σε πολύ αναπτυγμένο επίπεδο έτσι ώστε όταν ανακαλύπτουν ύποπτες συναλλαγές ή ασυνήθιστη χρήση να μας ειδοποιούν ή ακόμη και να αναιρούν τη συναλλαγή. Σε περίπτωση χρήσης πιστωτικών καρτών πολλά καταστήματα σας δίνουν τη δυνατότητα  δόσεων.

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΕ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ

Μπορείτε να κάνετε κατάθεση σε ένα τραπεζικό λογαριασμό είτε πηγαίνοντας στην τράπεζα, είτε μέσω e-banking. Παρ’ όλο που και οι δύο τρόποι είναι ασφαλείς ενώ παράλληλα δεν απαιτούν την ύπαρξη κάρτας, καλό είναι να τους προτιμήσετε μόνο στην περίπτωση που είστε 100% βέβαιοι για την φυσική ύπαρξη του καταστήματος ή της επιχείρησης που μεταφέρετε χρήματα. Για παράδειγμα η Εταιρεία ΔΕΗ είναι ευρέως γνωστή στην ελληνική αγορά οπότε δεν υπάρχει κάποιος λόγος να μην την εμπιστευθείτε σε αντίθεση με ένα ανώνυμο ηλεκτρονικό κατάστημα στο οποίο βρήκατε μια υπερπροσφορά.

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΛΗΡΩΜΩΝ (Paypal, Viva, …)

Πολλοί είναι οι προμηθευτές που σας παρέχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιείτε πληρωμές μέσω υπηρεσιών  ηλεκτρονικών πληρωμών, π.χ. Paypal.  Ο τρόπος λειτουργίας αυτών των υπηρεσιών είναι κοινός.  Απαιτείται  η εγγραφή σας ως χρήστη στην εκάστοτε υπηρεσία και η σύνδεση του τραπεζικού σας λογαριασμού ή της κάρτας σας με αυτήν. Από αυτή τη στιγμή και μετά, κάθε φορά που πραγματοποιείτε κάποια συναλλαγή πληκτρολογείτε  τα στοιχεία της υπηρεσίας, γεγονός  που σας παρέχει  μια επιπλέον ασφάλεια  στις συναλλαγές σας,  καθώς και ευελιξία. Σαφώς και σε τέτοιες περιπτώσεις υπάρχει  σχετική προμήθεια επί του ποσού  του προϊόντος που ενδιαφέρεστε να αγοράσετε.

ΑΝΤΙΚΑΤΑΒΟΛΗ

Οι Πιστωτικές, Χρεωστικές και Προπληρωμένες Κάρτες για τους περισσότερους από εμάς είναι ένα απαραίτητο εργαλείο  για την εκπλήρωση των καθημερινών φυσικών μας συναλλαγών. Η Διαδικτυακή συναλλαγή με αντικαταβολή είναι ρίσκο για το κατάστημα από το οποίο αγοράζετε, επειδή μπορεί να μην είστε εκεί να παραλάβετε ή μπορεί να μην αποδεχθείτε το προϊόν και έτσι, ο τρόπος αυτός τείνει να εκλείψει. Παράλληλα στις περισσότερες των περιπτώσεων σας επιβαρύνει με έξοδα αποστολής / αντικαταβολής ενώ η αξία της αγοράς σας δεν μπορεί να ξεπερνάει κάποιο ποσό.

Στην πραγματικότητα βέβαια δεν έχετε να χάσετε τίποτα όσο σας παρέχεται ακόμη η αντικαταβολή, ειδικά αν πρόκειται για μικροποσό ή ποσό που είσαστε αποφασισμένος να πληρώσετε τοις μετρητοίς, παρά μόνο λίγο χρόνο για να πραγματοποιήσετε ανάληψη του ποσού και μια επιβάρυνση στο τελικό ποσό για την αντικαταβολή. Κατά τα άλλα, δε χρησιμοποιείτε κάρτα, πληρώνετε με την παραλαβή, έχετε δικαίωμα να μην παραλάβετε αν είναι σπασμένο, χαλασμένο ή διαφορετικό προϊόν από αυτό που παραγγείλατε.

TIPS για ασφαλείς συναλλαγές στο INTERNET

Ασφάλεια υπολογιστή

Να είστε 100% σίγουροι ότι ο υπολογιστής σας δεν έχει ιούς ενώ παράλληλα διαθέτει ενημερωμένα antivirus, antispyware, firewall. Σε περίπτωση που δεν είστε σίγουροι καλό θα ήταν να εμπιστευτείτε κάποιον ειδικό τεχνολογίας για έναν τεχνικό έλεγχο της συσκευή σας.

HTTPS αντί για HTTP και Λουκέτο ασφαλείας

Θα σας μπερδέψω εξηγώντας σας τι ακριβώς είναι το HTTPS το Security lock και το SSL. Ας πούμε ότι είναι ένα πιο ασφαλές (κρυπτογραφημένο) περιβάλλον περιήγησης και έχει την παραπάνω εμφάνιση. Δεν είναι απαραίτητο να το βλέπετε κατά την επιλογή προϊόντων ή την περιήγησή σας στο κατάστημα, αλλά είναι απαραίτητο να το δείτε στο σημείο της πληρωμής, π.χ. εκεί που θα πληκτρολογείτε την κάρτα σας.

Προσοχή αν κάνετε αγορές από ξένους υπολογιστές

Αν πάτε σε Internet café ή δανειστείτε  υπολογιστές / κινητά / Tablet, γνωστών ή φίλων για την online αγορά σας, προσοχή:

  1. Μπορεί να έχουν ιούς ή spyware.
  2. Μπορεί τα ίχνη σας να μείνουν στον υπολογιστή. Μην ξεχνάτε να κάνετε αποσύνδεση (log out) από όλες τις ανοιχτές σας συνεδρίες.

Κωδικοί χρήσης

Το γνωρίζουμε ότι σας είναι δύσκολο να αποστηθίζετε σύνθετους κωδικούς όμως το προτείνουμε για το καλό σας. Ένας σύνθετος κωδικός (μεγέθους πάνω από 7 χαρακτήρες με κεφαλαία, πεζά, σύμβολα και αριθμούς) είναι ό,τι καλύτερο.

Υπαρκτό κατάστημα

Πολλά είναι τα ηλεκτρονικά καταστήματα  που προωθούν προϊόντα σε χαμηλότερη αξία από την κανονική τιμή πώλησής τους και αυτό συνήθως υποκρύπτει απάτη. Συνεπώς στις περισσότερες περιπτώσεις ή θα παραλάβετε ένα μη αυθεντικό προϊόν ή χειρότερα θα πληρώσετε ένα κατάστημα που δεν υπάρχει στην πραγματικότητα και δεν θα παραλάβετε κανένα προϊόν. Αν δεν είστε σίγουροι υπάρχουν πολλοί τρόποι να επιβεβαιώσετε τη φυσική ύπαρξη ενός καταστήματος. Ο συνηθέστερος τρόπος είναι να τηλεφωνήσετε για πληροφορίες ή ακόμα καλύτερα να κάνετε τηλεφωνική παραγγελία.

Διαφημιστικά

Σας έστειλε email με μια super προσφορά ένα γνωστό κατάστημα. Έίδατε μια διαφήμιση γνωστού καταστήματος που λέει πατήστε εδώ για να επωφεληθείτε. Σας έστειλε κάποιος πρόσκληση να κάνετε share για να κερδίσετε 1 δωροεπιταγή για αεροπορικά εισιτήρια. Μην ακολουθείτε τέτοιου είδους link.  Ακόμη και από γνωστό σας να λάβατε μια τέτοιου είδους ειδοποίηση μην την ακολουθήσετε.

Ο καλύτερος τρόπος για να ελέγξετε εάν ισχύει, είναι να επισκεφτείτε πρώτα χειροκίνητα  (και όχι ακολουθώντας το σύνδεσμο που σας προτείνετε) την επίσημη ιστοσελίδα του εκάστοτε προϊόντος / υπηρεσίας που εμφανίζεται στην οθόνη σας.  Εκεί αναζητήστε τη συγκεκριμένη προσφορά / δώρο.

Email από Τράπεζες, οργανισμούς, SMS και άλλα

-Κερδίσατε 1,5 εκατομμύριο ευρώ στην κλήρωση <Γνωστής εταιρείας>

Το κινητό σας επιλέχθηκε στον διαγωνισμό <Γνωστής εταιρείας>

-Σε βρήκα στο Instagram, Facebook και θέλω να γίνουμε φίλοι

-Κάλεσέ με σε αυτόν τον αριθμό βρήκα τον αριθμό σου από τον <Τυχαίο Όνομα Φίλου>

-Απαντήστε στο email και δηλώστε ότι ενδιαφέρεστε να κερδίσετε το <Γνωστής εταιρείας>

αυτοκίνητο

-Αγοράστε τώρα αεροπορικό εισιτήριο για Αμερική μόνο 10€

-Προωθήστε αυτό το email 50 φορές και η Apple σας επιβραβεύει με το νέο MacBook

-Κάντε ενημέρωση στοιχείων λογαριασμού της Τράπεζας σας

-Ανοίξτε το συνημμένο αρχείο και κερδίστε

ΑΝ ΟΧΙ ΟΛΑ, ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ Η΄ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΑΡΟΜΟΙΑ EMAIL KAI SMS, 99,99% ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΤΗ. Μην τα ανοίξετε ποτέ!!!

Να θυμάστε κανείς δεν θέλει να σας χαρίσει χρήματα. Αντίθετα, πολλοί απατεώνες θα ήθελαν τα χρήματα σας, τους κωδικούς του τραπεζικού λογαριασμού και της πιστωτικής σας κάρτας και άλλα προσωπικά σας στοιχεία.

Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές κρύβουν κινδύνους όχι επειδή  δεν υπάρχουν μέτρα ασφαλείας αλλά επειδή οι περισσότεροι από εμάς δεν ξέρουμε πώς να προστατευτούμε ή πώς να τα χρησιμοποιήσουμε. Υπάρχουν χρήστες οι οποίοι δεν ξέρουν πώς να προστατευτούν ενώ παράλληλα θεωρούν περιττό έξοδο την αγορά antivirus (αγορά η οποία θα τους παρέχει παραπάνω ασφάλεια στις συναλλαγές τους).

Σε γενικές γραμμές όλες οι συναλλαγές κρύβουν κινδύνους και επιβάλλεται να μπορούμε να προστατευόμαστε. Οι εταιρείες και οι τράπεζες γνωρίζοντας  ότι το μέλλον των συναλλαγών είναι το internet, έχουν επενδύσει πολλά κι επενδύουν περισσότερα καθημερινά με σκοπό να είστε ασφαλείς.

Σκέψη,  ενημέρωση,  προσοχή!

Καλές ηλεκτρονικές αγορές!

Συντάχθηκε απο τον Κώστα Ζερβάκη στις 16 Δεκεμβρίου, 2019 στην κατηγορια Internet