Πιστοποιητικό ασφαλείας για την ιστοσελίδα σας

/, eshop, internet, security, Websites, Εταιρείες/Πιστοποιητικό ασφαλείας για την ιστοσελίδα σας

Πιστοποιητικό ασφαλείας για την ιστοσελίδα σας

Τον τελευταίο καιρό, πολλά ακούγονται για τις ιστοσελίδες που δε διαθέτουν πιστοποιητικό ασφαλείας (SSL).

  • Έχετε μια ιστοσελίδα η οποία η οποία είναι «στημένη» μέσω του προγραμματιστή σας έτσι ώστε να πληροί όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις και να είναι φιλική στις μηχανές αναζήτησης (SEO, Updates, Servers κ.α) όμως δε διαθέτει πιστοποιητικό ασφαλείας;
  • Δεν έχετε ακόμη αναρωτηθεί τι ακριβώς είναι αυτό;

Σίγουρα στο άμεσο μέλλον θα αρχίσετε να αναρωτιέστε…

Το πρωτόκολλο που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά δεδομένων μεταξύ ενός περιηγητή (Internet Explorer, Firefox, Chrome, Safari…) και μιας ιστοσελίδας ονομάζεται Hyper Text Transfer Protocol (HTTP).

Σίγουρα το έχετε παρατηρήσει στη γραμμή διεύθυνσης στον περιηγητή σας όταν πληκτρολογείτε τη διεύθυνση ενός ιστότοπου. (http://www.ιστοτοπος.com)

Τώρα το ασφαλές πρωτόκολλο, ονομάζεται Secure Hyper Text Transfer Protocol (HTTPS).

Θα το έχετε παρατηρήσει στη γραμμή διεύθυνσης στον περιηγητή σας σε κάποιες διευθύνσεις (https://www.ιστοτοπος.com),  με το τελικό S να σημαίνει ότι επικοινωνία μεταξύ του περιηγητή σας και της ιστοσελίδας είναι κρυπτογραφημένη.

Οι περιηγητές, (συνήθως αριστερά από τη διεύθυνση) χρησιμοποιούν:

  • Ένα λουκέτο για να σας δείξουν ότι η σύνδεση με την ιστοσελίδα είναι “Secure”
  • Ένα θαυμαστικό, για να σας δείξουν ότι η ιστοσελίδα δεν είναι “Secure”

Συγκεκριμένα από το καλοκαίρι του 2017 ο Google Chrome έχει ξεκινήσει να ενημερώνει τους χρήστες για κάποιες σελίδες που δενδιαθέτουν HTTPS. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε πατώντας εδώ.

Το καλοκαίρι του 2018 προβλέπεται να τονίζει ότι όλες οι ιστοσελίδες χωρίς HTTPS δεν είναι ασφαλής με ποιο εμφανή τρόπο. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

Πιστοποιητικό ασφαλείας και HTTPS. Πως δουλεύουν τελικά;

Το HTTPS συνήθως χρησιμοποιεί δύο ασφαλή πρωτόκολλα για να κρυπτογραφήσει τις επικοινωνίες. Το πιο γνωστό (ίσως το έχετε ξανακούσει) είναι το πρωτόκολλο SSL (Secure Sockets Layer).

Με πολύ απλά λόγια το πρωτόκολλο κρυπτογραφεί τα στοιχεία του κάθε χρήστη χρησιμοποιώντας έναν αλγόριθμο που κωδικοποιεί και αποκωδικοποιεί πληροφορίες.

Xωρίς τεχνικές λεπτομέρειες το SSL είναι ένα πειστήριο για το χρήστη που επισκέπτεται την ιστοσελίδα σας, κάνει εγγραφή στο newsletter σας, αγοράζει προϊόντα σας, ή μοιράζεται προσωπικές πληροφορίες, ότι η σελίδα που επισκέπτεται είναι ασφαλής και μαζί με αυτή τα προσωπικά του δεδομένα.

Μια φορά έτυχε να θέλω να μοιραστώ ένα πολύ σοβαρό μυστικό με κάποια φίλη μου το οποίο θα μπορούσα να το είχα κάνει στο δρόμο, απ’ το τηλέφωνο ή την προηγούμενη μέρα που πίναμε μαζί καφέ. Δεν το έκανα όμως…

Προτίμησα να την ενημερώσω ότι έχω κάτι πολύ σημαντικό να της πω και πως θα πρέπει να συναντηθούμε στο σπίτι της (ένα ασφαλές μέρος) μόνοι.

Το πρώτο πράγμα που μου ήρθε στο μυαλό μετά από αυτή τη συνάντηση (εκτός από την ανακούφιση ότι μοιράστηκα το μυστικό μου) ήταν το SSL. Δηλαδή στην περίπτωση μου το σπίτι της φίλης μου.

Αν το «καλοσκεφτείτε» είναι ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα για τις εταιρείες που διαθέτουν ιστοσελίδα, ασχέτως μεγέθους.

Καμία εταιρεία δεν είναι τόσο μικρή ώστε να μη γίνει στόχος κακόβουλων επιθέσεων.

Εάν λοιπόν δε διαθέτετε ιστοσελίδα HTTPS με πιστοποιητικό ασφαλείας, θα πρέπει να απευθυνθείτε στον προγραμματιστή σας για να σας καθοδηγήσει και να σας ενημερώσει σχετικά με τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσετε.

Από |2018-08-24T09:45:46+02:00Φεβρουάριος 23rd, 2018|email, eshop, internet, security, Websites, Εταιρείες|0 Σχόλια
Ο Κώστας Ζερβάκης είναι 35 χρονών και ασχολείται με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές από τα 7 του χρόνια. Το hobby του ήταν, και εν πολλοίς είναι ακόμα, να ανοίγει, διαλύει και ανασυνθέτει ηλεκτρονικές συσκευές. Σπούδασε Computer Science στο Portsmouth της Αγγλίας θέλοντας να επεκτείνει τις γνώσεις του και στον κλάδο του προγραμματισμού, των δικτύων, του hardware και του software, κάτι που κατά κοινή ομολογία κατάφερε και πλέον εξασκεί ως επάγγελμα. Εργάζεται από το 2000 στο χώρο της πληροφορικής. Σήμερα, έχει τη δική του επιχείρηση στην Παλλήνη η οποία ονομάζεται serviceTag. Αναλαμβάνει επισκευές αναβαθμίσεις laptop και desktop, εγκαταστάσεις τηλεφωνικών κέντρων VoIP, ανάπτυξη εφαρμογών, σχεδιασμό και κατασκευή ιστοσελίδων, SEO, μηχανογράφηση επιχειρήσεων.

Service Υπολογιστών Παλλήνη

Επισκεφτείτε το επισκευαστικό μας τμήμα και ελέγξτε, επιδιορθώστε ή αναβαθμίστε τον υπολογιστή σας, στις καλύτερες τιμές της αγοράς.